Φανηλία Κούκη [άρθρα | απόψεις]

Συμβουλές επιτυχίας για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών!

Στο γνωστό: 1. Ακολουθήστε τη δομή του διαγωνίσματος: στοχεύστε στο 20/20 στην ερώτηση εισαγωγής και στην ετυμολογική άσκηση. Είναι οι πιο σίγουρες μονάδες! 2. Διαβάστε προσεκτικά κάθε εκφώνηση και οργανώστε την απάντησή σας έτσι ώστε να σχετίζεται άμεσα με το ζητούμενο. Εντάξτε όπου χρειάζεται τα ερμηνευτικά σχόλια του βιβλίου με κριτικό πνεύμα και πάντα σε σύνδεση με την ερώτηση που έχει τεθεί 3. Ακολουθήστε στην ανάλυσή σας τη συλλογιστική πορεία του ίδιου του συγγραφέα, αλλά προσοχή: μην περιοριστείτε σε απλή μετάφραση κειμένου! 4. Μη “συνομιλείτε” με την εκφώνηση: ξεκινήστε με σαφή πρόλογο που εισάγει ομαλά τον διορθωτή στο θέμα. 5. Εντά
... Συνεχίστε →

Συμβουλές επιτυχίας για το μάθημα της έκθεσης!

Συμβουλές επιτυχίας για το μάθημα της έκθεσης!
... Συνεχίστε →

Η δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα πολίτευμα, αλλά κυρίως τρόπος ζωής

Με αφορμή το θέμα έκθεσης των φετινών πανελλαδικών, ας θυμηθούμε ένα διαχρονικό κείμενο του Άγγελου Τερζάκη που είχαμε αναλύσει με τους μαθητές μας και εξηγεί ότι η δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα πολίτευμα, αλλά κυρίως τρόπος ζωής: “Ένας λαός άξιος της Δημοκρατίας δίνει εξετάσεις καθημερινά, όχι μονάχα μπροστά στην κάλπη, δίνει εξετάσεις στα πιο μικρά πράγματα της καθημερινής ζωής: σέβεται τη θέση του στην «ουρά», προσέχει να μην ενοχλεί το διπλανό του, πιστεύει πως έχει πρώτα καθήκοντα κι έπειτα δικαιώματα…”
... Συνεχίστε →

Ένα κείμενο του Ευγένιου Τριβιζά για το εκπαιδευτικό σύστημα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου(2/4), ένα κείμενο του Ευγένιου Τριβιζά για το εκπαιδευτικό σύστημα που “καυτηριάζει” τον καλλιτέχνη μέσα στο παιδί: “Τα παιδιά εισέρχονται στο σχολείο προικισμένα με πλούσια φαντασία και αστείρευτη δημιουργικότητα και αποφοιτούν με φαντασίες ατροφικές και δημιουργικές δυνατότητες στραγγαλισμένες…”
... Συνεχίστε →

Οδυσσέας Ιωάννου για τη σχέση του με τον πατέρα του

Ένα εξαιρετικό κείμενο του Οδυσσέα Ιωάννου για τη σχέση του με τον πατέρα του και για τις λέξεις που δε λέγονται όσο είναι καιρός. (Αφόρμηση οι θεματικές ενότητες της έκθεσης Α’ Λυκειου “γλώσσα” και “τρίτη ηλικία”): “Οι μεγάλες, όμορφες λέξεις δεν έχουν ειπωθεί μεταξύ μας. Είναι εκεί, ολοζώντανες, αλλά δεν έχουν ακουστεί. Πίστευα πως ανάμεσα σε τόσο δυνατές σχέσεις, οι λέξεις δεν χρειάζονται. Λάθος! Όλοι έχουν ανάγκη να τις ακούσουν. Πρέπει να ειπώνονται. Τέλος. Οι λέξεις δεν είναι αέρας, είναι σώματα. Με χεράκια, μαλλάκια, ματάκια, απ’ όλα.”
... Συνεχίστε →

Η εμπορευματοποίηση της ψυχαγωγίας

Με αφορμή τη θεματική ενότητα της Β’Λυκείου “ελεύθερος χρόνος”, παραθέτουμε ένα απόσπασμα των “Ελεύθερων Κατακτημένων” του Αλκίνοου Ιωαννίδη, όπου περιγράφεται η εμπορευματοποίηση της ψυχαγωγίας:
... Συνεχίστε →

Σημαντικές ρήσεις Καζαντζάκη

Με αφορμή την επέτειο 60 ετών από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, καταγράφουμε μερικές σημαντικές ρήσεις του. Κάποιες από αυτές μοιάζουν με οδηγό ζωής. Κάποιες άλλες με οδηγό για… τις πανελλαδικές εξετάσεις! Καλή μας αρχή!!
... Συνεχίστε →

[Βιβλιοπαρουσίαση] Aldo Carotenuto: Έρως και Πάθος // τα όρια της αγάπης και του πόνου

«Θάνατος είναι η μοναξιά των ανθρώπων που αγαπήθηκαν» Με αυτό το στίχο του Joe Bousquet ξεκινά το βιβλίο του Carotenuto με θέμα τον έρωτα ως μοναδική δυνατότητα αυτογνωσίας. Ένα θέμα παραγνωρισμένο για χρόνια από τους περισσότερους ψυχολόγους ως καθαρά υποκειμενικό και άρα όχι ποσοτικά αξιολογήσιμο. Εν τούτοις, ο Carotenuto  καταπιάνεται με αυτό με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα. Όχι μόνο ως «ειδικός» αλλά και ως «παθών». Δε μιλά κηρυγματικά ή αποστασιοποιημένα, αλλά βιωματικά, ως «τρωθείς» από τα βέλη του έρωτα. Η ματιά του είναι διεισδυτική, αναζητά τα υποσυνείδητα αίτια του διαχρονικού αυτού συναισθήματος και δεν περιορίζεται στη φαινομενολ
... Συνεχίστε →